Summering av omgång 2

06.10.2015 09:28

Om omgång 1 inte bjöd på några större skrällar, beroende på hur man ser på FBC Linköpings premiärseger mot Legends, så bjöd omgång 2 på två stora skrällar enligt mig. Rimforsa och Berg stod för stora bedrifter.

Bergs IK slog favorittippade Linköping Legends med klara 7-4 och det handlade inte om en massa mål i öppen kasse i slutet. I början av tredje perioden gjorde man tre mål på sex minuter och avgjorde matchen. Legends var egentligen aldrig nära att komma ikapp, och det var precis som i första matchen för Legends. Man orkar inte hela matchen, och det kommer inte hålla om man vill vinna serien. Jag vill dock inte ta ifrån Bergs IK någonting efter denna triumf. Jag hade goda förhoppningar om en bra säsong med en placering på övre halvan för Bergs IK, men jag hade inte förväntat mig eller trott att man skulle plocka poäng av Legends. Men ack så fel jag hade. Man undrar ju vart detta ska ta vägen. Kan de blanda sig i den absolut toppstriden? Jag är inte övertygad än, då truppen består av många unga spelare och jag är osäker om man lyckas göra 24 bra matcher. Men man kan absolut slåss om platserna 3-4. Bäste poänggörare blev Jesper Ericsson, men Sebastian Hagberg stod för två viktiga mål i tredje perioden.

Den andra skrällen var Rimforsa IFs bortaseger mot IBF Norrköping. Men ledde matchen i princip hela matchen och lyckades till slut vinna med 11-8. En målrik match där Rimforsa hela tiden gjorde psykologiskt viktiga mål när IBF Norrköping försökte närma sig. Rimforsas superkedja med Arvid Borell, Jonas Karlsson och Tobias Claesson blev avgörande då de tillsammans gjorde 13 poäng och stod för 8 av målen. Det spelade ingen roll att Kim Wall gjorde 6 poäng. IBF Norrköping lär inte vara nöjda, och nu har man gjorde klart med två supervärvningar. Mattias Sjödin återvänder efter en liten sejour till Onyx och Mathias Pettersson ansluter från Linköping IBK i SSL. Det kan mycket väl göra att man vinner serien nu igen. Största utmanaren är FBC Linköping, om inte Legends får ordning på saker och börjar plocka segrar.

Mjölby IBK är ett av fyra lag som står på maximala 6 poäng efter sin uddamålsvinst mot LiU AIF. Det anmärkningsvärda var att man låg under med 3-0 efter första perioden och svarade för en vändning. Victor Andersson och Jonathan Hallin vara segerorganisatörer, även om Christian Mohlin blev utsedd till matchens lirare på Mjölbys facebook-konto. Det är svårt att sia om hur Mjölby kommer stå sig i år. Segern mot Rimforsa måste ju rankas högt, med tanke på att de tvålade dit IBF Norrköping denna omgång. Samtidigt så är inte en uddamålsvinst mot LiU något att skryta om ifall man vill vinna serien. Sedan ska det väl sägas att 3 poäng alltid är 3 poäng. Men jag är inte imponerad av laguppställningen och ställer mig frågande om Ählström, Andersson och Hallin kan bära laget hela säsongen. Nästa omgång ställs man mot Solfjäderstaden IBK, och där får man verkligen bekänna färg.

Omgångens match blev en riktig rysare. Den svängde fram och tillbaka, där Vingen ledde till en början. Söderköping vände på steken i andra perioden men i tredjeperioden klev en av matchens profiler, Kristoffer Öhrn, fram och vände på steken igen. Söderköping kvitterade i slutet, men Vingen lyckades trycka in ett segermål innan slutsignalen tjöt. En riktig rysare. Söderköping visade dock att man är bättre än vad jag vill få det till. Jag trodde ärligt talat att Vingen skulle vinna mer komfortabelt. Söderköping kommer dock fortfarande ha det tufft att klara nytt kontrakt, men de har större chanser än jag först trodde. Daniel Johansson, född 2000, blev matchvinnare efter det sena avgörandet, och innan dess hade han lyckats överlista Andreas Lindmark i Söderköpings kasse en gång. I Söderköping utmärkte sig Pontus Bengtsson med 4 poäng från sin backposition, och det var han som kvitterade i slutet av tredjeperioden.

En annan rysare var matchen mellan IBF Linköping - Borensberg IBC. Borensberg ledde matchen stora delar av matchen, men det var IBF Linköping som skulle få sista ordet efter en forcering i slutet av matchen. Matchen i matchen mellan de tidigare Schweizproffsen, Kasper Jareblad och Olle Persson, slutade oavgjort poängmässigt även om Olle Persson gjorde ett mål mer. Det var mycket riktigt stabiliteten i IBF Linköping som räckte till seger. Vad jag läst, så var Borensberg det bättre laget 50 minuter av matchen, men klappade ihop när det skulle avgöras. Olle Persson blev stor hjälte med det avgörande 6-5 målet, men även Daniel Johansson har stor del i vändningen. Borensberg måste börja plocka poäng nu om man inte ska hamna i en strid om överlevnad. IBF Linköping har två uddamålsvinster och står på maximala 6 poäng. Bästa möjliga starten på säsongen.

Efter en mållös första period, lade Solfjäderstaden IBK i en högre växel i andraperioden mot Linköping IBK Ungdom. På dryga 4 minuter hade man gått upp till en stabil 4-0 ledning som aldrig hotades. Man vann till slut med 7-2 och har också inlett säsongen på ett magiskt sätt. Maximala 6 poäng och en målskillnad på +12 räcker till serieledning. Men nästa omgång ställs man mot Mjölby IBK, vilket blir superintressant. Anmärkningsvärt i Solfjäderstaden är att man har många som gör poäng, och att de yngre spelarna verkar ta plats. Vinst med 7-2, och 7 olika målskyttar. Det tyder på bredd.

Omgångens lag:

Målvakt: Daniel Ranta, Bergs IK
Att släppa fyra kassar mot Legends är starkt. Det var hårt om platserna, där Solfjäderstadens Linus Staaf verkar ha gjort en stormatch igen och bara släppt två kassar. Men jag utgår från att Ranta spelat en nyckelroll i Bergs seger mot topptippade Legends.

Back: Daniel Johansson, IBF Linköping
Svarade för en stark match mot Borensberg och låg bakom 2 av de 3 sista målen som vände på matchen i tredjeperioden.

Back: Pontus Bengtsson, Söderköping IBK
Söderköping förlorade visserligen matchen, men Bengtsson drog sitt strå till stacken och gjorde fyra poäng. Han kvitterade till 8-8 med dryga tre minuter kvar. Det räckte inte, men Bengtsson gjorde vad han kunde.

Center: Thobias Månsson, BK Vingen
Stabil center som stod för tre mycket viktiga poäng i rad när Vingen vände matchen i tredjeperioden. 5-7 blev till 8-7 efter Månsson var klar. Detta skedde på tre minuter och var helt avgörande för Vingens seger.

Forward: Tobias Claesson, Rimforsa IF
Tobias Claesson gjorde fyra mycket viktiga mål och en assist i skrällsegern mot IBF Norrköping. Svårt att prata bort hans betydelse i vinsten.

Forward: Victor Andersson, Mjölby IBK
Victor Andersson var, liksom Claesson, helt avgörande i sitt lags vinst. 0-3 blev till 5-4 efter att Victor gjort 3 mål.