Omgångens match: Mjölby IBK - Bergs IK

29.10.2015 14:56


Imorgon spelas omgångens match, där vi bjuds på ett toppmöte. Bergs IK är i allra högsta grad med i toppstriden då man bara tappat tre poäng och således bara är tre poäng bakom serieledande FBC Linköping. Mjölby har haft det mer kämpigt och har redan tappat sju poäng. Dock har man bara förlorat en match efter ordinarie tid. Mjölby har därför inte råd med att förlora denna match om man inte vill tappa fullkomligt i toppskiktet. Bergs IK har inte heller råd att förlora om man vill hänga med FBC Linköping och eventuellt IBF Norrköping i toppen. Så det kommer vara två lag som inte har råd att förlora, vilket kan innebära allt från en publikmatch till en tråkig taktisk kamp där man är rädd för att göra misstag. Mjölby har tidigare levt på väldigt få individuellt skickliga spelare, medan Bergs IK känns mer som ett lag med större bredd. Värt att tänka på är att Bergs IK hade en tuff fjolårssäsong där man var nära på att åka ur, men efter det har man bytt tränare och lyft en jäkla massa juniorer. Det har visat sig vara ett segerrecept för Ljungsbroklubben. Mjölby kommer istället från en stark fjolårssäsong och tappat i styrka, vilket också visat sig på resultaten i inledningen. Så en oerhört intressant match där det var skilda världar förra säsongen.


Matchens profiler:

Jonathan Hallin, Mjölby IBK - Leder poängligan och är en av seriens bästa spelare som gjorde matcher med U19-landslaget förra säsongen.

Oliver Liedberg, Bergs IK - En av seriens största talanger som har ett bra poängsnitt på sina tre spelade matcher. Jag tror vi kommer få se en Liedberg som kommer trivas på planen ikväll.

Victor Andersson, Mjölby IBK - Ligger tvåa i den totala poängligan, och är en sniper av rang. Det kommer säkerligen ett par kassar från denna right-hook ikväll.


Lagens form:

Mjölby IBK - Linköping IBK Ungdom 8-4
IBF Norrköping - Mjölby IBK 5-1
Mjölby IBK - Legends 6-7 SD

Bergs IK - Borensberg IBC 6-3
Bergs IK - FBC Linköping 1-5
Bergs IK - LiU 11-10

Det är svårt att säga något om formen. Mjölby förlorade med 5-1 mot ena topptippade laget, och Bergs IK med 5-1 mot det andra. Sedan har inte Bergs IK så jätteimponerande resultat annars, även om man vunnit de andra två matcherna. Mjölby knep en poäng i toppmötet mot Legends, och vann efter lite strul mot Linköping IBK Ungdom. Jag säger nog ändå fördel Bergs IK i vad gäller lagens form.


Tidigare resultat mellan lagen:

2014/2015
Mjölby IBK - Bergs IK 10-4
Bergs IK - Mjölby IBK 2-9

2011/2012
Bergs IK - Mjölby IBK 5-9
Mjölby IBK - Bergs IK 8-4

Det är ingen tvekan om vem som har fördel av denna statistik. Jag kan inte hitta senast Bergs IK vann en seriematch mot Mjölby IBK. Ikväll har man verkligen chansen att ändra på det. Mjölby har visserligen legat i H1 många säsonger, och de har inte mötts så flitigt i seriespel under åren.


Topp 3 poängligan:

Mjölby IBK:
(1.) Jonathan Hallin, 17 poäng (7+10)
(2.) Victor Andersson, 16 poäng (10+6)
(9.) Fredrik Ählström, 11 poäng (7+4)

Bergs IK:
(21.) Kim Sundin, 9 poäng (4+5)
(24.) Sebastian Hagberg, 8 poäng (6+2)
(28.) Oliver Liedberg, 7 poäng (3+4)

Mjölby IBK har hela seriens bästa och näst bästa poänggörare i Jonathan Hallin och Victor Andersson. Bergs IK har ingen som klivit fram och gjort massvis med poäng. Det är både en styrka och en svaghet. Liedberg har dock bara spelat 3 matcher och ligger nästan på samma poängsnitt som Mjölbys toppduo.


Mest utvisade spelaren:

Mjölby IBK: Jonathan Hallin - 8 minuter
Bergs IK: Viktor Helsing - 11 minuter


Powerplay:

Mjölby IBK: 20% (2 mål för 10 försök)
Bergs IK: 66,7% (8 mål på 12 försök)

Klar fördel Bergs IK i denna spelform. Mjölby måste bli bättre här om man ska hänga med i toppen. Just denna spelform är lite hemligheten bakom Bergs starka inledning. Och anmärkningsvärt att Mjölby gjort så lite mål i PP, när man har så starka poängspelare.


Boxplay:

Mjölby IBK: 78,6% (3 insläppta på 14 försök)
Bergs IK: 75% (4 insläppta på 16 försök)

Båda har godkänd statistik. Finns inte mycket att säga mer än att powerplayspelet kommer bli viktigt, om inte avgörande ikväll.


Vi tror matchen slutar:

Mjölby IBK - Bergs IK   5-6

Jag tror på en knapp seger för Bergs IK. Jag har underskattat dem tidigare denna säsong, och jag föröker väl att inte göra om det misstaget. Mjölby har en av seriens absolut bästa femmor, men frågan är om det räcker när andrafemman inte alls är i närheten av lika stark. Bergs IK har flera spelare som kan leverera och kommer säkerligen utnyttja det. Båda lagen drar på sig många utvisningar och då är det Bergs IK som är mest effektivt. Nä, jag tror på en uddamålsvinst för Bergs IK även om Hallin och Andersson säkerligen gör 4-5 poäng var.


/Indibandizmurfs

Tillbaka

Sök på hemsidan

© 2014 All rights reserved.